Cum sa ingradesti o plantatie de mur
- Mure Romania
- Dec 20, 2018
- 3 min read
Updated: Jan 16, 2019
Intr-o plantatie de mur imprejmuirea terenului cu plasa nu este obligatorie dar in mod cert este ceva ce ajuta mult la cresterea productiei deoarece impiedica accesul printre plante a diferitelor animale salbatice ( iepuri, caprioare, mistreti) dar si a celor domestice (oi, capre, vaci). Ganditi-va ce s-ar intampla daca in lunile mai - iulie, atunci cand toti lastarii si frunzele sunt fragede plantatie ar intra o turma de oi ori o familie de iepuri sau in perioada de recoltat va treziti cu o turma de mistreti.
In continuare va voi detalia cum am ingradit noi terenul pe care am infiintat plantatia de mur. In primul rand trebuie mentionat ca lungimea totala a gardului in cazul nostru a fost de 700m liniari ( este un dreptunghi cu lungimea de 300 si latimea 50) iar pentru acesta am avut nevoie de circa 280 pari de lemn cu diametrul dupa decojire de minim 10 cm si inaltimea de 2,4 m, 30 plase sudate de buzau cu grosimea de 4 mm si dimensiunile ochiurilor de 10 cm, 35 suluri de 20m plasa de gard zincata cu grosimea de 1,8 mm si inaltimea de 1.6 m, 1400 m sarma ghimpata cu grosimea de 2,2 mm, 700 m sarma zincata de 2,2, 1000 m sarma zincata de 1.6, si cam 10 kg cuie cu lungime de 8 cm. Pentru poarta am folosit cam 12 m rectangular de 60x60 mm si 12 m rectangular de 40x60mm, doua tevi de 3m cu diametrul de 10 cm, trei panouri bordurate zincate 2mx1.6m si doua zavoare. La acestea se mai adauga cam 5-6 saci de ciment si doua carute de nisip deoarece tevile de la poarta si stalpii de la colturi i-am cimentat.
Primul pas pe care l am facut dupa ce am arat terenul si am achizitionat materialele a fost sa ardem la pari capetele care intrau in pamant (circa 70-80cm) si sa taiem plasa de Buzau in fasii de cate 50 cm. Deci dintr-o plasa obtineam 4 fasii cu lungimea de 6 m si inaltimea de 50 cm. Dupa ce am pregatit stalpii si plasa ne-am apucat la propriu de gard. Am montat stalpii din colturi si am mai pus inca doi pe fiecare laterala la distanta intre ei de 100 m, dupa care am tras o ata intre acestia si am inceput sa i montam si pe restul la distanta de 2,5 m intre ei. Stalpii au fost bagati in pamant 60 de cm astfel ca la suprafata au ramas 180 cm.
Odata terminatata aceasta etapa ne-am apucat sa bagam in pamant plasa de Buzau (aceasta este o masura de siguranta impotriva mistretilor care pot ridica usor plasa zincata si a iepurilor care pot sapa pe sub ea). Plasa s-a bagat destul de greu deoarece practic a trebuit sa sapam un sant de 40 cm adancime si lung de 700m pentru a o putea baga in pamant suficient. Dupa aceasta etapa am intins plasa zincata si am prins-o de pari atat in cuie cat si in sarma. La baza am ,,cusut-o" cu sarma de 1.6 de plasa de Buzau (cea care este bagata in pamant circa 40 cm) in partea de sus am tras un fir de sarma ghimpata si am legat plasa de acesta, iar la mijloc am tras un fir de sarma zincata de 2,2 si am legat-o si de el. La 15 cm de unde se termina plasa zincata am mai tras un fir de sarma astfel rezultand un gard cu inaltimea de aproximativ 1,75m , cu 40 cm plasa de buzau in pamant, 1,6 m inaltime plasa zincata si 2 randuri de sarma ghimpata ( unul la 1,6 m si cel de al doilea la 1.75 m deasupra solului).
Sper ca descrierea facuta sa va fie de ajutor in eventualitatea in care doriti sa faceti un astfel de proiect, destul de necesar oricarei plantatii in opinia noastra.






Comentários