Alegerea si pregatirea terenului in vederea infiintarii unei plantatii de mur
- Mure Romania
- Dec 20, 2018
- 1 min read
Solul pe care-l alegem trebui sa fie bine aerisit si drenat, bogat in humus si in materie organica, si cu un PH cuprins intre 5,5 si 7. Din punct de vedere al pantei sunt foarte bune terenurile cu panta usoara 3-6%, ce permit o buna intretinere a solului, un transport usor al fructelor cat si o irigare uniforma, dar pot fi folosite si terenurile cu o panta mai mare 6-15% daca orientarea randurilor se va face pe directia curbelor de nivel. Un alt criteriu important in alegerea terenului il constituie o sursa de apa buna, necesara la stropitul si la udatul murilor, mai ales in zonele cu precipitatii reduse in timpul anului.
De asemenea trebui avut in vedere ca panza freatica sa nu fie la mai putin de 1 m deoarece radacinile murului se pot sufoca sau putrezi.
Dupa ce gasim un teren care sa se apropie de cerintele de mai sus va trebui sa facem analize de sol, iar in functie de volorile acestora va trebui sa corectam diferitele carente sau surplusuri de macro si microelemente precum si PH-ul ( cel mai bun PH pentru mur este cel situat in intervalul 6.2-6.5).
Dupa aceste etape urmeaza aratul terenului care trebui facut cu un tractor puternic care sa poata ara la o adancime de 40-50 cm. Aceasta etapa are loc de obicei toamna ca astfel pana in primavara solul sa inghete si sa se dezghete de cateva ori, astlel rezultand o maruntire a acestuia in mod natural. Dupa aceste lucrari in primavara se va marunti si netezi solul prin discuire, astlel solul devine optim pentru plantare.

Comentários